SISTEME PENTRU ACOPERISURI VERZI INCLINATE

In cazul acoperisurilor cu inclinatie mai mare de 10° ( 18 % ), sistemele pentru acoperirea cu vegetatie difera fata de cele extensive si intensive. Fortele de forfecare cresc odata cu gradul de inclinatie si trebuiesc transferate in elementele de stabilizare si antialunecare. Substratul de crestere trebuie protejat mai bine impotriva eroziunii. De asemenea, peste membrana antiradacina se utilizeaza un strat de protectie si separare cu capacitate mare de stocare a apei. In conditii normale, fara perioade secetoase lungi, apa si ingrasamintele se asigura din procese naturale.

Sistemele complete pentru acoperisuri verzi inclinate au in componenta urmatoarele:

Membrana antiradacina

Se utilizeaza pentru prevenirea perforarii hidroizolatiei de catre radacinile vegetatiei extensive sau semi-extensive si  prevenirea cresterii invazive a buruienilor. 

Strat de separatie / Voal de protectie

Este un strat realizat din impaslituri care are rol si de strat drenant.

Elemente de stabilizare si antialunecare pentru substrat si vegetatie

Componente constructive realizate din materiale profilate sau retele tip figure care previn alunecarea straturilor si asigura stabilitatea versantilor plantati. 

Substratul de cultura, amestec pentru plante. 

Este nevoie de substrat usor si special de acoperis  inclinat, bine drenat, dar cu retentie mare de apa si continut mare de minerale.

O grosime care sa acopere la nivel elementele de stabilizare

Ridicarea amestecului afanat se poate face rapid in saci sau vrac cu ajutorul pompelor si se distribuie uniform pe intreaga suprafata a acoperisului.

Vegetatie extensiva sau semiextensiva, strat vegetal

Vegetatia pentru acoperisul inclinat este alcatuita in general din:

  • Ierburi
  • Plante ornamentale
  • Plante perene