SISTEME PENTRU ACOPERISURI VERZI EXTENSIVE

Acoperisurile verzi extensive sunt alternativa ecologica si cu avantaje tehnice superioare a invelitorilor clasice conventionale. Sistemele au o greutate totala usoara fata de celelalte sisteme intensive si semi-extensive si grosimea substraturilor este redusa. Dupa ce vegetatia se stabilizeaza, mentenanta este limitata la 1 -2 inspectii anuale.

Se utilizeaza la orice tip de cladire, chiar daca acoperisul este plat sau inclinat, in special hale industriale, centre comerciale, institutii de invatamant, muzee, in special cladiri cu suprafete mari ale acoperisului.

Fara a tine seama de straturile optionale dedicate termoizolatiei, sistemele complete pentru acoperisuri verzi cu vegetatie extensiva  au in componenta urmatoarele:

Membrana anti-radacina

Se utilizeaza pentru prevenirea perforarii hidro- sau termoizolatiei de catre radacinile vegetatiei extensive, prevenirea cresterii invazive a buruienilor, protejarea canalizarii si  a sistemelor de irigatie.

Stratul de drenaj

Strat care se folseste pentru retinerea excesului de apa pentru perioadele secetoase precum si distributia controlata a apei in timpul ploilor abundente.

Panza Filtranta

Panza de filtrare împiedică colmatarea cu particule fine din stratul de cultura si vegetaţie a stratului de drenare şi asigură astfel funcţionalitatea.

Substratul de cultura, amestec pentru plante

Vegetatia extensiva de pe acoperisul cladirilor necesita un substrat special: usor, bine drenat, dar cu retentie mare de apa si continut mare de minerale.

Vegetatia extensiva

Se realizeaza prin:

 • Insamantare, formata din plante locale rezistente care pot supravietui la inaltimi mari, care nu trebuie semanate in fiecare an si care se inmultesc rapid:
 1. tufisuri mici cu ierburi de camp
 2. plante medicinale (coada soricelului, musetel, lavanda, sunatoare)
 3. plante aromatice (oregano, salvie, cimbru)
 4. plante perene cu bulbi (clopotel, garoafe, zambile, mac, echinaceea, margarete)
 5. plante erbacee de padure (licheni, muschi)
 • prin instalare de rulou de gazon special conceput pentru acest tip de suprafata, cu grad de acoperire rapida si uniforma.

Exista si optiunea unei vegetatii care da aspectul natural unei pajisti salbatice si cu diferite nuante de culoare pe tot parcursul anului prin faptul ca infloreste in perioade diferite.

Acoperirile cu plante suculente de tip sedum formeaza o acoperire vasta si omogena dar nu ies in evidenta datorita inaltimii lor reduse fiind o alternativa la gazonul pretentios.

Plantele perene de gradina sunt flori din a caror radacina pot creste sau inflori mai multi ani; petalele fiecarui soi de floare rezista putin insa o combinatie cat mai diversificata de flori asigura un colorit si un parfum intreaga perioada a anului.

Plantele trebuie sa fie cat mai rezistente, in general plante locale, cu o intretinere usoara si un consum minim de apa si energie.

Materiale secundare :

 • delimitatoare de pietris
 • camine de vizitare sifoane de evacuare a apelor pluviale
 • sisteme de siguranta pentru personal impotriva caderii de la inaltime
 • optional instalatii de irigatie sau de iluminat