SISTEME COMBINATE ACOPERIS VERDE SI PANOURI FOTOVOLTAICE

Beneficiile sistemelor de acoperisuri verzi pot fi extinse cu avantajele suplimentare oferite de panourile fotovoltaice. Elementele suport ale panourilor pot fi incluse in straturile de alcatuire ale acoperisului verde in asa fel incat termo- sau hidroizolatia sa nu fie penetrate. Utilizarea sistemelor combinate de acoperis verde si panouri solare reprezinta un pas important in directia constructiilor ecologice durabile, respectarea diverselor standarde de mediu si eficienta energetica.

Fara a tine seama de straturile optionale dedicate termoizolatiei, sistemele complete pentru acoperisuri verzi combinate cu panouri fotovoltaice au in componenta urmatoarele:

Membrana anti-radacina

Se utilizeaza pentru prevenirea perforarii hidro- sau termoizolatiei de catre radacinile vegetatiei extensive, prevenirea cresterii invazive a buruienilor, protejarea canalizarii si  a sistemelor de irigatie.

Stratul de drenaj

Strat care se folseste pentru retinerea excesului de apa pentru perioadele secetoase precum si distributia controlata a apei in timpul ploilor abundente.

Panza Filtranta

Panza de filtrare împiedică colmatarea cu particule fine din stratul de cultura si vegetaţie a stratului de drenare şi asigură astfel funcţionalitatea.

Substratul de cultura, amestec pentru plante 

Vegetatia extensiva sau  semi-extensiva de pe acoperisul cladirilor prevazute cu panouri fotovoltaice necesita un substrat special: usor, bine drenat, dar cu retentie mare de apa si continut mare de minerale.

Panouri fotovoltaice